Аполо-Союз тест проджект - последният полет по програмата Аполо

Последният  полет от програмата Аполо и първият съвместен полет на американската и съветската космическа програма е експерименталният полет ‘Аполо-Союз’. Полетът е извършен през юли 1975 година. За САЩ, това е последният пилотира

2011-07-17 14:20:51
Аполо-Союз тест проджект - последният полет по програмата Аполо
Последният  полет от програмата Аполо и първият съвместен полет на американската и съветската космическа програма е експерименталният полет ‘Аполо-Союз’. Полетът е извършен през юли 1975 година. За САЩ, това е последният пилотиран космически полет до старта на космическата совалка през 1981 година.

Въпреки че полетът включва няколко научни задачи (например изкуствено слънчево затъмнение, направено от Аполо, за да може Союз да направи снимки на слънчевата корона) и предоставя полезна инженерна информация, използвана по-късно в полетите на космическите совалки до орбиталната станция ‘Мир’, главната цел на Аполо-Союз е символична. Полетът е видян като символ на политиката на облекчаване на отношенията, която двете сили започват да провеждат по това време и като подходящ край на напрежението на космическата надпревара.

След поредица от срещи през 1969 год., на които в работен порядък са решени редица въпроси, е създадена през м. октомври 1970 год. обединена работна група по въпросите на съвместния експериментален полет. След множество задълбочени проучвания е изготвен проект, който е окончателно одобрен на съветско-американска среща на високо равнище през м. май 1972 год. Съгласно този проект, вече официално наречен ASTP (Аполо - Союз тест проджект), съвместният полет е определен за 1975 год.

За Директори на проекта са назначени д-р Г. Ланни (САЩ) и член - кореспондент на АН СССР К. Д. Бушуев (СССР). Съгласно двустранните разработки за носител на стиковъчния модул е определен американският космически кораб. Това решение е продиктувано от основното съображение, че Аполо (конструиран за полети до Луната) има много по-голям запас от гориво и товароносимост и ще бъде активен кораб в търсенето, сближаването и самото скачване.

Екипажът на Аполо  се състои от трима души : Томас Стафорд  - командир,  Ванс Бранд -
пилот на командния модул и Доналд ‘Дийк’ Слейтън - пилот на модула за скачване

Слейтън е последният полетял от първата група американски астронавти, създадена за програмата Мъркюри. По време на Аполо-Союз той става най-старият човек, летял в Космоса дотогава.

Екипажът на Союз се състои от двама астронавти - Алексей Леонов - командир и Валерий Кубасов - бордов инженер.

Използваният в проекта кораб „Аполо“ няма номер, но понякога бива неофициално наричан „Аполо 18“. Но Аполо 18, всъщност,  е означението на заплануван полет до Луната, който не се извършва поради отказано финансиране.

Стартът на  ‘Аполо’ на 15 юли 1975 година.  Маса на кораба 14 240 кг. Начална орбита 152/166 км. Екипаж: командир Томас Стафорд, Ванс Бранд и Доналд Слейтън .

На 17 и 19юли се извършват 2 стикования със съветския космически кораб Союз. Извършват се съвместни и самостоятелни научни експерименти.

‘Союз 19’ се приземява на 21 юли 1975 г.

Американският Аполо“  пък се приводнява  Тихия океан на юли 1975 година.

Това е последният полет на този тип космически кораб, заменен през 1981 година с космическите совалки  за многократни полети.

Експерименталният  полет Аполо - Союз  е приет с голям ентусиазъм в целия свят. Открита е нова ера в космическите изследвания, значително подобряване на съветско - американските отношения и разведряване на международния политически климат.
Президентът на САЩ Джералд Форд и Генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев в общо послание изразяват надежда, че съвместния полет е ново фундаментално начало в развитието на науката, изучаването на космическото пространство и подобряване на двустранните отношения.

Генералният секретар на ООН Курт Валдхайм  приветства полета и го определя като "важен стълб в световната история" и като събитие станало възможно благодарение на сътрудничеството между двете световни суперсили. През 1977 година  е прието ново споразумение между двете страни, което лежи в основата на съвместната космическа дейност и до днес.

Астероидът 2228 Аполо-Союз,  открит през 1977 г. от астрономът Николай Черних, е кръстен на космическия полет.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия